Desinfección de medios de transporte: la información más importante.

0
685
Niektóre środki transportu wymagają niezwykle dokładnej i regularnej dezynfekcji. W szczególności w branżach, które zajmują się przewożeniem artykułów spożywczych, zwierząt lub pasz. Zwłaszcza przy transporcie żywności, należy zwrócić uwagę na dokładne czyszczenie naczep oraz chłodni i wszystkich elementów, które mają kontakt z przewożonym towarem, przed następnym załadunkiem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat dezynfekcji środków transportu, przeczytaj ten artykuł.

Dezynfekcja ozonem

Ozonowanie jest stosowane zarówno przez osoby prywatne, jak i przedsiębiorstwa. Dezynfekcja tą metodą skutecznie likwiduje bakterie, wirusy, alergeny, grzyby i ich przetrwalniki. W odróżnieniu od odświeżaczy powietrza, ozon pozbywa się niechcianych zapachów, a nie tylko je maskuje. Ozonowanie skutecznie usuwa:

  • Pleśń i grzyby – niszczy grzyby, grzybnie i ich formy przetrwalnikowe oraz skutecznie likwiduje pleśń na ścianach i nieprzyjemny zapach stęchlizny.
  • Roztocza – często są przyczyną ataków astmy, alergii i osłabienia.
  • Drobnoustroje – wirusy i bakterie giną w procesie ozonowania.
  • Pyłki kwiatowe – szczególnie uciążliwe dla alergików, na szczęście ozon skutecznie usuwa ich problematyczne dla zdrowia właściwości.
  • Związki pierścieniowe oraz ich pochodne – używane jako rozpuszczalniki organiczne do lakierów i farb. Mają właściwości rakotwórcze i są zagrożeniem dla zdrowia. Ozonowanie wywołuje rozpad ich cząsteczek.
  • Odór tytoniowy – ozon skutecznie usuwa uciążliwy zapach, nawet kiedy wniknął w meble, ściany czy tapicerkę samochodu.

Istnieje również taki zabieg jak ozonowanie wody. Służy do przygotowania ozonowanej wody oraz do jej dezynfekcji, np. wody w basenie, wody do picia, płukania żywności (owoców, warzyw, mięs) oraz do przygotowania jałowych opatrunków. Zaletą procesu ozonowania wody przy dezynfekcji żywności, jest degradacja pestycydów, dezaktywacja antybiotyków oraz niszczenie zarazków. Celem ozonowania jest dezynfekcja (dekontaminacja), deakaryzacja (usunięcie alergenów wziewnych i kontaktowych) oraz dezodoryzacja.

Dezynfekcja środków transportu

Obowiązek dezynfekcji środków transportu jest szczegółowo opisany w ustawie. Wszystkie środki transportu powinny być czyszczone zgodnie z zasadami systemu HACCP. Co to dokładnie oznacza? HACCP jest w Polsce systemem zapewniającym bezpieczeństwo żywności w gastronomii. Jednym z zagrożeń wymienionych w tym systemie są „pozostałości środków po procesie mycia i dezynfekcji, które zostały nieprawidłowo użyte”. Dlatego w interesie właścicieli zakładów gastronomicznych jest kontrola transportu, w jakim dostarczana jest żywność. A w związku z tym, firmy zajmujące się dezynfekcją, muszą stosować się właśnie do tego systemu.

Ozonowanie samochodu

Auta zazwyczaj nie sprząta się tak często i dokładnie jak mieszkania. W środku pojazdu stężenie drobnoustrojów i alergenów jest szczególnie duże, ze względu na małą objętość powietrza. Dodatkowym siedliskiem bakterii są filtry i kanały klimatyzacyjne. Dzięki zastosowaniu procesu ozonowania samochodu poprawi się Twój komfort jazdy. Będziesz oddychać świeżym powietrzem, co pozytywnie wpłynie na Twoją koncentrację. Zadbasz również o komfort jazdy pasażerów.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę.